Mandria de a fi roman.

Posted: mai 8, 2013 in Romania
Etichete:, ,

    M-am tot gandit in ultimul timp daca noi romanii suntem mandri cu asta si daca avem si de ce. Avem  multe parti bune, dar astea le lasam un pic la o parte si ne indreptam atentia spre cele negre.

    Problema noastra cea mai mare este superlativul, asta e ca o boala in Romania noastra. Totul e la superlativ, avem cele mai bune bucate din lume, desi nu avem o cultura gastronomica deosebita si preparatul nostru traditional este mamaliga, iar majoritatea prefera ”gratarul”. Avem cele mai frumoase femei din lume, asta sunt de acord, dar nici un concurs mondial de frumusete castigat ? Ne-au inselat aia, ca au ceva cu romanii, asta e alt complex bine intiparit in mintea noastra. Astept ziua cand vom zice ca avem cele mai frumoase autostrazi din lume , ca aia cu cele mai frumoase peisaje, e cam obositoare.  Toti spunem ca suntem mandri ca suntem romani, cred totusi ca o spunem, ca sa fim cei mai partioti din lume.

    Suntem unici, asta e clar, suntem singurul popor din lume care a facut sinionime doua verbe. Verbul  a fura, cu verbul a te descurca. Cum fura unul mai mult, auzi rapid :ce ma, ti-e ciuda ca se descurca omul ? De ce nu furi si tu ? Ca raspuns ai zice : ca nu sunt hot !  . Asta cred ca se trage din era comunista, cand erau nevoi mari, in alimentari gol si bani putini. Asa ca fiecare se descurca cum putea. Lucra la Sibiana(fabrica produse lactate Sibiu), ”speria” cinci roti de cascaval, una pentru acasa, doua pe niste salam venit direct de la un vecin care lucra la Scandia(fabrica mezeluri Sibiu), una la parinti la tara, sa vada ce bine o duce feciorul lor si una la bodega din colt, pentru stergerea datoriei de cateva rachiuri albe din caiet. Se descurca omul si bravo lui, dar odata cu fabricile astea moderne dotate cu camere video, s-a cam stricat treaba. Mama ei de tehnologie !

    Chelnerii se descurcau si ei, dar aici nu o sa intram in detalii, ca eu o jumatate de viata am servit la mese si m-am descurcat asemenea. Asta pana au aparut calculatoarele in locul notelor de plata de mana. Din nou, mama ei de tehnologie !

     Alta parte interesanta, este cand aud ca romanii vorbesc toti doua-trei limbi straine. Curios pentru ca suntem pe primul loc in europa la analfabeti. Bine zis, vorbesc, nu citesc, sau scriu. Cred ca se refera la emigranti, sau la damele care au vizionat multe telenovele si stapanesc bine spaniola sau portugheza. In schimb mai sare lumea in sus ca a invatat engleza de la desene animate si daca schimba trei cuvinte si stie sa zica noapte buna, gata limba vorbita in CV. Mai e si germana, dar asta s-a invatat din alt gen de filme dupa revolutie. De acolo nu prea sti sa dai buna ziua, doar schnell, gut si mult ja, ja s-a invatat.

     Totul ce se spune urat despre noi, aruncam in curtea rromilor. Au si ei faima lor, dar nu se confunda cu a noastra. Nu ne baga nimeni in aceiasi oala. Am vazut si eu rulotele la Paris, Amsterdam, Madrid, dar toti locuitorii spun ca sunt tigani din Romania, nu ca sunt romani.Aruncam totul pe ei si mai strigam si in gura mare ca nu suntem rasisti. Am auzit una buna : ”nu sunt rasist, dar nu suport tiganii”. Am avut si eu ceva inclinatii de genul, dar mi s-au schimbat. Daca rechinii te musca, nu intri in apa pe plajele cu pericol. Asta inseamna ca te feresti si sa nu imi zica cineva ca sunt rasist daca invat sa fiu precaut. Se intampla sa te pape un rechin si in alte ape, crezute fara pericol. Atuci da si tu vina pe soarta. Rasismul e clar o prostie, daca patesti ceva din cauza unei persoane de etnie rroma, nu generaliza.

   Pe langa astea, mai suntem si cei mai gospodari, ospitalieri si iubitori oameni din lume. Nu puteam sa las astea neprecizate. In general suntem oameni buni, la fel ca si alte popoare, nu suntem mai speciali si daca intalegem asta, poate vom cauta partile cu adevarat bune si vom fi mandri pentru ceea ce suntem, nu pentru ca ne-am nascut intr-un loc anume.

   Asa ca si cu bune si cu rele, chiar daca stam sase luni in alta tara si uitam limba materna, tot romani suntem, suntem si vom fi indiferent de cetateniile obtinute. Sa nu ne fie rusine cu asta, ca nu am ales noi locul nasterii.

   Va doresc sanatate la toti si nu uitati : ”fie painea cat de rea, nutella ii schimba gustul !!! ”

Comentarii
  1. dani spune:

    interesant doda…partea proasta e ca suntem bagati toti in aceeasi oala,din pacate…oamenii sunt si rai si buni,ca peste tot,dar e o mare eroare care nu ne favorizeaza pe noi astia,care suntem cat de cat ‘diferiti’…soarta…poate peste 50 de ani se schimba mentalitatea despre noi,romanii,desi statisticile arata opusul…

    • dodaoctavian spune:

      Nu cred ca se mai schimba ceva in bine la noi in viitorul apropiat si cand zic asta ma refer,
      nu mult, asa vreo 50000-60000 de ani :)))

  2. Da , e adevarat ce ai scris tu acolo .Dar si eu ca si tine si ca multi alti nenorociti ai acestei tari devenita mizerabila urlam ca intr-o camera goala unde doar noi ne auzim .Discutiile in legatura cu tema aleasa de tine in acest articol sunt inepuizabile .Sunt chiar satul , am devenit imun la aceste subiecte ! 🙂

Lasă un comentariu